Äkta vaniljstänger

39 kr


Äkta, färska, ekologiska vaniljstänger av småodlare på Sri Lanka.

Stänger delas på längden och det något oljiga innehållet skrapas ur. Även hela stänger kan användas.

Äkta vanilj förfinar kakor, smoothies, teer och inte minst julmaten.

Innehåll: 2 vaniljstänger, ca 18 cm långa, i ett glasrör.

Ursprung: Sri Lanka.

Certifiering: Fair Trade; ekologisk

Vaniljstänger bör förvaras lufttätt och mörkt så att de bevarar sin kvalitet i flera månader utan att torka ut.

Hela stången kan kokas och frigör då långsamt sin karakteristiska arom. Den kan användas flera gånger om den efter användningen försiktigt tvättas med vatten och sedan torkas.

Tips:
Dela vaniljstången i mindre bitar, skrapa ut och förvara allt i en burk med strösocker. Skaka om då och då. Efter ett par veckor har du äkta vaniljsocker!

Vanilj löser sig lätt i varm mjölk. För att få mycket smak kan du därför värma vaniljstången och skrapet i mjölken. Låt dra en timme eller upp till ett dygn i kylen. Sen kan du använda mjölken exempelvis i en degvätska eller till annan smaksättning.

Vaniljstänger behöver flera månader tills de vuxit färdigt. Sedan tar en behandling vid som kräver tid och omsorgsfullt handarbete tills den karakteristiska aromen har utvecklats: De fortfarande gröna och smaklösa stängerna doppas i hett vatten och torkas; fermenteras, torkas i solen i omgångar, får regelbunden massage ... Äkta vanilj tillhör världens dyraste kryddor.

Klotet får vaniljstängerna genom företaget North & South Fair Trade, en av pionjärerna inom svensk rättvis handel. 

vaniljskörd Sri Lanka