• Svart qunioa, ekologisk, från Bolivia. Krispig och något kraftig smak. Glutenfri.Mycket proteinrik. Till kalla sallader,  grönsaker, kyckling.

Quinoa svart, ekologisk

67 kr


Kvar i lager:  2

Svart quinoa har en något kraftigare smak jämfört med den vanliga, vita sorten. Den är krispig och passar särskilt bra i sallader, till kyckling och grönsaker.
Quinoa tillhör de bästa växtproteiner som finns i världen. Den innehåller en rad aminosyror som kroppen inte producerar själv och är rik på järn, fibrer, fettsyror, kalcium och vitamin E. 

Glutenfri. Lågt GI-värde.

Vikt: 450 g.

Ingredienser: Svart quinoa.

  • Ursprung: Bolivia.
  • Producent/Importör: ANAPQUI / El Puente Fairer Handel.
  • Certifiering: Fair Trade, ekologisk.

Beredning: Skölj quinoa ordentligt i varmt vatten. Koka sedan upp 1 del quinoa med knappt 2 delar vatten och lite salt. Låt sjuda på låg värme under lock på glänt i ca 10 min. Rör om då och då. Stäng av värmen, låt svälla i några minuter under lock tills allt vatten är absorberat.

Quinoa är både god och nyttig. Den kan ersätta ris, pasta och potatis. Quinoa passar till de flesta rätterna; den är utmärkt i kalla sallader, till grytor och soppor eller som bas i vegetariska biffar.

Quinoa hör hemma i Sydamerika där den odlas i många färger och storlekar och där den sedan årtusenden är känd som mirakelgröda. Den kräver mycket handarbete; quinoan skördas, tröskas, skalas, tvättas och torkas innan den till slut sorteras i olika kvaliteter.

ANAPQUI (Asociation Nacional de Productores de Quinoa) företräder drygt 1500 familjer från höjdplatån kring Oruro och Potosí, de traditionella odlingsområdena för quinoa. Här, på 3700 m höjd, odlas den högkvalitativa sorten 'quinoa real' ekologiskt, utan några bekämpningsmedel. ANAPQUI stödjer småbönderna genom rådgivning, marknadsföring, exporthjälp och utbildning i exempelvis bokföring eller ekologisk odling.