Erva Mate löste

30 kr

Örtte i lösvikt.
Milt kryddigt och lätt rökigt med en underbar arom av gröna blad och en aning sötma. Erva mate innehåller koffein och är mycket uppiggande och stimulerande. Det främjar matsmältningen och har en viss aptitdämpande effekt.

Häll 1 l kokt vatten över 2 msk te. Låt dra 3 - 6 minuter. Efter tycke och smak kan honung, citron och/eller rom tillsättas. Antingen silas teet eller dricker man det med ett sugrör, bombilla, som silar bort bladen.

Vikt: 100 g.

Innehåller koffein.

Ursprung: Brasilien.

Producent: Copermate

Erva mate (Yerba mate) är ett sydamerikanskt regnskogsträd. Örtteet görs av trädets blad. Har traditionellt använts som hälsofrämjande dryck.
Detta mate produceras av Copermates 200 medlemmar i den brasilianska delstaten Parana. Copermate är en del av Movimento Sem Terra (MST) som är en brasisliansk rörelse för landlösa, bildad 1985. 1991 fick MST der alternativa Nobelpriset. Copermate stöder sociala projekt i regionen.

Movimento Sem Terra MST

Mate (Ilex paraguariensis) kallas även ”Jesuit-te”. Busken, eller snarare trädet, är en sydamerikansk variant av järnek som trivs i det subtropiska klimatet i Paraguay, Uruguay, Argentina och Brasilien. Det är de söderrivna bladen som används till drycken.