Regnstavar av kaktus, Chile

Regnstavens magiska ljud

Regnstavar eller regnrör (rainsticks) är nästan magiska effektinstrument för barn och vuxna. De används gärna för rytmikövningar, musikinstrument och till effekter för teaterpjäser. Det trivsamma, sirlande eller porlande ljudet har en lugnande inverkan vid avslappningsövningar och meditation. 

Så görs en regnstav

Regnstavar kan göras av olika material. Våra regnstavar består av döda, uttorkade grenar av Copado-kaktus. De kapas till önskad längd. Försiktigt avlägsnas taggarna och sparas. Genom hål på smalsidorna urholkas staven till ett rör. Sedan slås taggarna inåt en efter en. Röret fylls med småsten, ibland även med musselskal. Hålen stängs med trälock. Stavens yta slätas och förseglas helt eller delvis som skydd mot fukt. Till slut dekoreras regnröret, till exempel med  färgglada ullband i traditionella färgmönster.

Certifierade regnstavar av Copado-kaktus från Chile

Copado-kaktus (Eulychnia acida) är en skyddad växt. Det är endast de döda kaktusgrenarna som samlas för att göra regnstavar. Små familjeföretag tillverkar stavarna i handarbete. Försäljning och export sker i samarbete med organisationen Beas y Tapia och följer WFTO:s  principer för Fair Trade. Tillverkningen sker enligt CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). 

Foto med en Copado-kaktus (Eulychnia acida). Bildkälla: Beas y tapia, Chile.Våra regnstavar, Palos de Agua eller Palos de Iluva, tillverkas traditionellt i norra Chile. I Atacamaregionen, ett område med mycket torrt klimat, används dessa rör traditionellt av urbefolkningen vid ceremonier för att tillkalla det alltid efterlängtade, men ytterst sällsynta regnet.