• Handmålade hönsägg till påsk och jul från Bukovina, traditionellt folkloremönster. Färgerna turkos, gul och vit

Handmålade hönsägg, folklore från Bukovina

85 SEK


Kvar i lager: 4

Dekorativt hönsägg, målat för hand i färgerna turkos, gul och vit. Det är ett ovanligt och originellt pynt som passar till påskriset lika bra som i fönstret eller i en skål på bordet. Varje mönster är traditionellt inspirerat och inte likt de andra.

Att dekorera urblåsta ägg med dessa utsökta ornament är ett passionerat handarbete som kräver både stor precision och mycket övning. 

Material: urblåst hönsägg, livsmedelsfärg, 

Äggen är lackerade. Varje ägg har ett litet hål i  ena änden där innehållet har tagits ut. Hålet gör det enkelt att hänga upp ägget. Ett litet upphängningsspänne medföljer.

Pris per styck.

Obs! Korgen på bilden ingår ej, men du kan köpa korgen här.

  • Ursprung: Rumänien
  • Importör: Fair storyn

Regionen Bukovina i norra Rumänien är inte bara berömd för de unika väggmålningarna på de medeltida klostren som är en del av UNESCO-världsarv. Att dekorera påskägg är en tradition som har blivit en konstform, erkänt långt över regionens gränser. Påsk är den viktigaste festen i Bukovina. Högtiden avslutas med att männen på tisdagen efter Annandag påsk går runt och stänker vatten eller parfym på kvinnorna. I gengäld får de ett målat ägg av kvinnorna.

Dessa ägg här har skapas av en ung kvinna som redan i tonåren har börjat lära sig tekniken. Klotet har tagit äggen i sitt påsksortiment genom det lilla företaget "Fair storyn" i Skåne.

  


National Geographic publicerade 2017 videoklippet "Incredible Egg Art Will Awe You".