• Bekymmersdockor/Worry dolls/orosdockor i tygpåse, 5 cm stora, 3 styck. Fair Trade från Guatemala.

Bekymmersdockor, Worry Dolls, i tygpåse

69 SEK


Kvar i lager: 2 

Dessa små dockor (5 -6 cm) tillskrivs goda magiska krafter. De tar över dina bekymmer så att du får en lugn nattsömn. Lätta ditt hjärta för en av dockorna (eller för flera, man brukar ta en docka för varje bekymmer eller sak man oroar sig över). Lägg sedan dockan under din kudde. När du vaknar känns livet lättare! Lägg tillbaka den i påsen tills du behöver den igen.
Du kan också anförtro dockan dina önskningar. Dockorna betraktas även som maskot.

Enligt mayaindianernas folktro löser muñeca quitapena (worry dolls, orosdockor) bekymmer eller problem medan man sover. I många länder finns talesätt som detta: Man ska "sova på saken" för att lättare hitta lösningen på problemet. Och ofta känns det mycket bättre morgonen därpå.

För barn och även för vuxna kan det vara trösterikt att ha små bekymmersdockor eller kunna låna en sådan vid behov. En påse med bekymmersdockor blir en fin avskedspresent och ett minne, exempelvis vid flytt eller när barnen skiljs åt i förskolan, klassen eller konfirmationslägret. 

Dockorna används ibland även i terapisyfte som medlare mellan patient och terapeut.

Material: Bomullstyg, metalltråd, papper.

Bomullspåse med 3 dockor, klädda i tyg med traditionella mönster. 
Färgerna på tyget varierar.

Dockornas storlek är mellan 5 och 6 cm.
OBS! Dockorna är ingen leksak och inte lämpliga för barn under 4 år.

  • Ursprung: Guatemala.
  • Producent/Importör: Alasiesta Tyskland

Att göra bekymmersdocker (orosdockor) har från början varit en bisyssla för kvinnor i Guatemala och Mexico. Idag är många kvinnor sammanslutna i kooperativ och har tillverkningen som huvudinkomst. Alasiesta är ett litet företag i Tyskland som sedan mitten av 1990-talet samarbetar med kvinnokooperativ i Guatemala enligt principerna för Fair Trade.

Se även våra mindre bekymmersdockor i träask.