• Taguafrukt med nötter (frön). Frukt från regnskogen. Till smycke, prygnadsfigurer. Fair Trade från Colombia.
  • Tre taguanötter från regnskogen i Colombia. Till smycke, prygnadsfigurer. Fair Trade från Colombia.
  • Tre taguanötter från regnskogen i Colombia. Till smycke, prygnadsfigurer. Samma nötter som på föregående bild.Fair Trade från Colombia.

Taguanöt, tre nötter, från regnskogen

120 SEK


Kvar i lager: 1 påse med tre nötter

Taguanötterna är hårda, men kan täljas, snidas, poleras och färgas till smycken, figurer eller andra små originella prydnadsföremål. Materialet och formen passar även mycker bra för scrimshaw (nålgravyr).

Storlek:  4-5 cm 

Material: Taguanöt.

  • Ursprung: Colombia
  • Importör: Globo Fair Trade Partner
  • Certifiering: Fair Trade.

Tagua - en användbar stennöt från regnskogen

Tagua kallas även för stennöt eller växt-elfenben. Tasguapalmen växer vilt och för att trivas behöver palmerna de tropiska regnskogarna i Syd och Centralamerika. Från 1800-talet och framåt till mitten av 1900-talet var tagua i Europa ett billigare alternativ till elfenben, främst för att göra knappar. Nöten fick därför även namnet, Fattigmanselfenben eller vegetabilisk elfenben. 

En taguafrukt består av flera nötter/frön, vanligtvis 3-5 cm stora, som är mer eller mindre ovala. Frukterna är fyllda med en geléartad cellulosasubstans. När de mognar och har fallit till marken, tar det mer än ett år för gelemassan att stelna och nötterna bli riktigt hårda. Först då kan man bearbeta nötterna.