• korg av flätad palmblad, som presentkorg, gåvokorg eller till smågodis, två färgad, grön/natur, Fair Trade.

Korg liten grön

49 kr


Liten söt korg av handflätade palmblad som går att använda på olika sätt. Den kanske kan fyllas med choklad eller annat smågodis. Kan också användas som presentkorg. Lägg i olika godsaker, svep cellofan runt om och knyt ihop med ett vackert band! 

Storlek: l: 18 cm, b: 12 cm, h: 5 cm.

Material: Palmblad.

Ursprung: Sri Lanka.

Certifiering: Fair Trade.

Korgarna kommer från Sri Lanka och flätades av kvinnogrupper på landsbygden söder om Colombo. De använder sig av palmblad från en speciell stamlös palm vars blad lämpar sig särskilt väl att fläta korgar med. Palmen kallas Watakeiya på singalesiska och är en skruvpalm. Palmbladen rengörs och läggs i blöt. Därefter kokas de mjuka och till slut torkas de. En del blad färgas för att sedan torkas ytterligare en gång. 

Kvinnorna träffas i en gemensam lokal där de ibland arbetar tillsammans och där nybörjare får lära sig hantverket. Men mestadels arbetar kvinnorna i hemmet samtidigt som de ser till sina barn och maten kokar på spisen. 

Att tillverka korgar innebär att kvinnorna får en välbehövlig extrainkomst till sina familjer. Korgarna flätas för hand med olika mönster och färger. Biståndsorganisationen Sarvodaya sköter det praktiska arbetet med packning och export till Sverige.