Specialist på små flätade korgar

Klotets vackra små korgar kan fyllas med allsköns småsaker, eller så passar de som fikakorg, bröd- eller fruktkorg. Korgarna är fina som dekoration eller som presentkorg. Alla korgar är flätade i skickligt handarbete av naturmaterial som savanngräs, hogla, kaisa, patti, palmblad, jute, milulu, bambu eller av återvunnet material. Vi har även jäskorgar i olika storlekar.

"Älskade korg!" i Sverige

2021 visade Sörmlands museum i Eskilstuna en utställning med imponerande exempel på den svenska korgtraditionen, "Älskade korg!" (9:30 min). Svampkorg, bärkorg, papperskorg, varukorg - korgar och korgflätning har en lång tradition även i Sverige.
Korgar som gör livet bättre

Korgen är ett av de mest globala och traditionella föremålen, har du tänkt på det? I alla tider har korgar används för att frakta eller förvara mat och redskap. Korgtillverkningen är en av världens äldsta hantverkskonster. 

Klotets korgar små och flätade med olika tekniker. De är runda eller fyrkantiga, med och utan handtag. Även korgens storlek, form, mönster och färg varierar. Ibland är en flätteknik typiskt för vissa regioner, de mest kända exemplen är Bolgakorgar från Ghana och korgar från Iringa i Tanzania. Gemensamt för alla är att de är gjorda för hand, oftast av kvinnor på landsbygden. Genom att fläta vid sidan om sitt dagliga arbete, ungefär som kvinnorna handarbetade förr i tiden på landsbygden i Sverige, skaffar sig kvinnorna en viktig inkomst. Fair Trade betyder mycket för dessa kvinnor och deras familjer. 

Föräldrarna skapar korgar under rättvisa villkor för en rättvis lön. Ghana, regionen Bolga. Foto: Hammershus Fairtrade.