Korgar

Specialist på korgar

Klotet har vackra, praktiska korgar till förvaring, som dekoration eller present. Alla korgar, stora eller små, är flätade i tidskrävande, skickligt handarbete av naturmaterial som elefantgräs, kaisa, patti, palmblad, jute, milulu, bambu eller av återvunnet material. 

Korgar som gör livet bättre

Korgar är ett av de mest globala och traditionella föremålen, har du tänkt på det? I alla tider har korgar används för att frakta eller förvara mat och redskap. Klotets korgar är flätade med olika tekniker. Det är många olika korgar: med och utan handtag, med lock och utan, även korgens storlek, form, mönster och färg varierar. Ibland är en flätteknik typiskt för vissa regioner, de mest kända exemplen är Bolgakorgar från Ghana och korgar från Iringa i Tanzania. Gemensamt för alla är att de är gjorda för hand, oftast av kvinnor på landsbygden. Genom att fläta vid sidan om sitt dagliga arbete, ungefär som kvinnorna handarbetade förr i tiden på landsbygden i Sverige, skaffar sig kvinnorna en viktig inkomst. Fair Trade betyder mycket för dessa kvinnor och deras familjer. 

Föräldrarna skapar korgar under rättvisa villkor för en rättvis lön. Ghana, regionen Bolga. Foto: Hammershus Fairtrade."Älskade korg!" i Sverige

2020 visade Sörmlands museum en utställning med imponerande exempel på den svenska korgtraditionen, "Älskade korg!": Fikakorg, svampkorg, bärkorg, skördekorg, sillakasse eller stillskäppa - se den digitala vernissagen (9:30 min):