Tygleksaker - mjuka leksaker till yngre barn, lekfulla, Fair Trade & miljövänliga

Klotets mjuka leksaker är främst tygleksaker som dockor, gosedjur och fingerdockor. Bomullstyget och ullgarnet är handvävda och ofta ekologiska. Alla mjukleksaker till yngre barn är färgade med miljövänliga och barnsäkra färger enligt EU-standard. De tillverkas under rättvisa förhållanden främst i hemarbete av kvinnor på landsbygden i Sri Lanka, i Indien, Bangladesh eller Peru. För sömmerskorna och stickerskorna är detta arbete en viktig möjlighet till självförsörjning.

Tygleksaker från Selyn i Sri Lanka

Fair Trade-företaget Selyn på Sri Lanka är en av de producenterna som tack vare Fair Trade även har skapat moderna arbetsplatser. Våra populära apor berättar den här korta filmen själva Selyns och sin egen historia (längd 3:11 min).

Stickade fingerdockor för yngre barn

Alla fingerdockorna kommer från Peru. De är av alpacka-ullgarn och stickade med tre stickor. Det är en färdighet som många kvinnor i det peruanska höglandet perfekt behärskar och som de lär ut från generation till generation. När kvinnorna arbetar under Fair Trade-villkor kan denna tradition bli en bra försörjning och nya små "fingermodeller", som drake, bocken Bruse eller pingvin med lillkompis, är ett bevis på skickligheten.

Skötselråd för tygleksaker

Våra tygleksaker bör handtvättas i 30°. Använd helst en mild tvål eller tvättmedel. Det är viktigt att leksaken därefter får torka ordentligt. Fläckar tas bort för hand med tvål. Hela tygleksaken kan även rengöras med en våt trasa med lite milt tvättmedel eller mild tvål. Ta sedan en blöt trasa, genomsköljd med rent vatten, och rengör den mjuka leksaken tills alla spår av tvättmedlet är borttagna. Mjuka leksaker av tovad ull är tåliga, ullen stöter bort smuts från ytan. Eventuella fläckar tas bort med hjälp av en fuktig svamp.