Om Klotet Lund

Sveriges finaste och mest rättvisa presentbutik! 

Det är Föreningen för Världsbutiken Klotet i Lund som driver både den här webbutiken och en fysisk butik i Lund. Syftet är att genom rättvis handel förbättra sociala, ekonomiska och miljömässiga livsvillkor för människor i länder med utbredd fattigdom, framförallt i Afrika, Asien och Latinamerika. 

Klotet är en lokal ideell förening utan eget vinstintresse som grundades på 1980-talet. Se gärna vår webbsida klotetlund.se  för att lära känna vår förening. 


Rättvisa produkter till rättvisa priser

Klotet Lund är specialiserad på Fair Trade-produkter. Vi har hundratals hantverksprodukter inom inredning, förvaring och dekoration, därtill leksaker, smycken och accessoarer. Detta kompletteras med ett utbud av utsökta matvaror/livsmedel. Produkterna tillverkas eller odlas oftast av mindre kooperativ och familjeföretag. Det är kvalitetsprodukter som efterfrågas av oss välbärgade konsumenter i västvärlden men som sällan passar in i handelskedjornas koncept. För produktion och odling gäller kriterier för Fair Trade, bl. a.

  • acceptabla arbetsförhållanden
  • rättvis lön
  • inget utnyttjande av barnarbete
  •  ingen diskriminering
  • hänsyn till miljön.

Detaljerad information om kriterierna för rättvis handel finns i menyn under rubriken "Vad är Fair Trade?"


Lokalt och globalt

Som förening är Klotet en del i Fair Trade-länken mellan konsumenter i västvärlden och producenter i syd, dvs. i Afrika, Asien och Latinamerika.  Vi är medlem i paraplyorganisationen Fair Trade Återförsäljarna som representerar Sveriges världsbutiker, Fair Trade shops och Fair Trade-caféer i World Fair Trade Organization (WFTO) och i Fairtrade International.


Butiken

I butiken på Stora Tomegatan 48 i Lund väntar ett fantastiskt sortiment på dig. Här i webbutiken säljer och presenterar vi ett urval; det ska vara lätt att handla rätt även när du inte har nära till en affär med rättvisa produkter.

Butiken i Lund har många lockande skyltfönster. Här drar den orange-röda sittbollen från Usha Exim i Indien blickarna till sig.

Klotets skyltfönster med kuddfordral från Bangladesh och i färg matchande uggla från Sri Lanka och sidenscarf.

Kuddfodral från AfroArt med matchande uggla och sidenscarf.

Klotets skyltfönster som visar bredden av sortimentet: inredning, leksaker i trä och tyg, accessoarer, Fairtrade-te, kryddor och sås till matlagning.

Här ges en försmak på Klotets varierade sortiment:  Inredning, leksaker, väskor, dekoration, matvaror ... 


Här finns butiken i Lund

Världsbutiken Klotet i Lund

Stora Tomegatan 48
223 51 Lund


Kontakt och öppettider


En nöjd kund lämnar butiken Klotet.

Välkommen åter! Till butiken i Lund och här i webbutiken!