Det är Föreningen för Världsbutiken Klotet i Lund, Organisationsnr. 845001-1617, som driver både den här webbutiken och en fysisk butik i Lund. Vi är en lokal ideell förening utan eget vinstintresse och grundades 1983.
Vi har inga fasta kontorstider där du kan nå oss; bäst är det därför att använda Kontaktformuläret.


Sveriges finaste och mest rättvisa presentbutik! 

Vårt mål är att genom rättvis världshandel förbättra sociala, ekonomiska och miljömässiga livsvillkor för människor i länder och regioner med utbredd fattigdom, framförallt i Afrika, Asien och Latinamerika. 


Rättvisa produkter till rättvisa priser

Klotet Lund är specialiserad på Fair Trade-produkter. Vi driver Sveriges största webbutik för rättvis världshandel, med hundratals hantverksprodukter inom heminredning, förvaring och dekoration, därtill leksaker, smycken och accessoarer. Dessa kompletteras med utvalda Fairtrade-märkta, oftast även ekologiska, matvaror/livsmedel. 

Produkterna tillverkas eller odlas på ett miljövänligt sätt, oftast av mindre kooperativ eller familjeföretag. Det är kvalitetsprodukter som efterfrågas av oss välbärgade konsumenter i västvärlden men som sällan passar in i handelskedjornas koncept. För produktion och odling gäller kriterier för Fair Trade, bl. a.

  • acceptabla arbetsförhållanden
  • rättvis lön
  • inget utnyttjande av barnarbete
  •  ingen diskriminering
  • hänsyn till miljön.

Detaljerad information om kriterierna för rättvis handel finns i menyn under rubriken "Vad är Fair Trade?"


Lokalt och globalt

Som förening är Klotet en del  av den globala Fair Trade-rörelsen, vi är Fair Trade-länken mellan konsumenter i västvärlden och producenter i syd, dvs. i Afrika, Asien och Latinamerika. Klotet Lund är medlem i paraplyorganisationen Fair Trade Återförsäljarna som representerar Sveriges världsbutiker, Fair Trade Shops och Fair Trade-caféer i World Fair Trade Organization (WFTO) och i Fairtrade Sverige


Butiken

I butiken på Stora Tomegatan 48 i Lund väntar ett fantastiskt sortiment på dig. Här i webbutiken säljer och presenterar vi ett urval; det ska vara lätt att handla rätt även när du inte har nära till en affär med rättvisa produkter.

Butiken i Lund har många lockande skyltfönster. Här drar den orange-röda sittbollen från Usha Exim i Indien blickarna till sig.

Klotets skyltfönster med kuddfordral från Bangladesh och i färg matchande uggla från Sri Lanka och sidenscarf.

Kuddfodral från Bangladesh (AfroArt) med matchande tyguggla från Sri Lanka (Selyn) och sidenscarf från Vietnam (Craft Link).

Klotets skyltfönster som visar bredden av sortimentet: inredning, leksaker i trä och tyg, accessoarer, Fairtrade-te, kryddor och sås till matlagning.

Här ges en försmak på Klotets varierade sortiment:  Inredning, leksaker, väskor, dekoration, matvaror ... 


Här finns butiken i Lund

Världsbutiken Klotet i Lund

Stora Tomegatan 48
223 51 Lund


Kontakt och öppettider


En nöjd kund lämnar butiken Klotet.

Välkommen åter! I butiken i Lund och här i webbutiken!