Återvunna metallrester blir små konstverk

Att förvandla gamla metallrester till rolig nutidskonst är ett kreativt sätt att värna om miljön. De är imponerande exempel på upcycling som kräver förutom mycket skiicklighet även fantasi och tålamod. Största delen görs i handarbete och därför är inget av de små konstverken likt det andra.


Vacker Fair Trade-metallkonst från Zimbabwe

De metallfigurer som du köper hos oss har skapats av skickliga svetsare i ett konstnärligt kooperativ i utkanten av Harare i Zimbabwe. Under flera år har ett nära samarbete utvecklats med Huset ved havet, ett litet danskt Fair Trade-företag med medarbetare i Danmark och Zimbabwe. Social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet är grundläggande för hela produktionen. Arbetsvillkoren baseras på kriterierna för rättvis handel. Det betyder bland annat att hantverkarna får en rimlig lön och att inget barnarbete, ingen diskriminering eller korruption får förekomma.

Dekorativa Fair Trade-klockor av metallskrot

Det lilla företaget Óxidos Decoración (”De rostiga”) i Colombias huvudstad Bogotá skapar färgglada och roliga dekorationer av metall för trädgård och inomhus. Så skapas exempelvis bords- och väggklockor av metallskrot. Óxidos tar sitt sociala och miljömässiga ansvar. Företaget följer principerna för Fair Trade. Dessutom får varje anställd en del av den årliga vinsten; hur mycket det är bestäms bl.a. utifrån den anställdas familjesituation.