Metallkonst från Zimbabwe, Rödhake, up-cycling

  • 145 SEK

Tyvärr tillfälligt slut :( 

Kvar i lager: 0

Detta lilla konstverk av metallrester, en rödhake med sin typiskt orangeröd bröstfärg, är en originell prydnad. Den kan placeras på många olika ställen, även om rödhaken själv gärna håller sig lite undanskymt. I Storbritannien är rödhaken, Robin Redbreast, en symbol för jultiden.

Detta konstnärliga handarbete är ett kreativt sätt för återvinning, upcycling, och värna samtidigt om miljön.Som i verkligheten liknar ingen rödhake exakt den andre. 

Många legender försöker förklara hur rödhaken fått sitt röda bröst. En är att en bloddroppe från Jesu huvud föll ner på fågelns bröst, när den med näbben försökte dra ut törnerna från törnkransen. Ofta har den röda färgen även tolkats som ett tecken på att det var rödhaken som kom med elden till människorna.

Storlek ca. h: 7 cm, l: 11 cm

Vikt: 80 g

Material: Metallskrot, färg

  • Ursprung: Zimbabwe
  • Producent/Importör: Huset ved havet 
  • Certifiering: Fair Trade.

Metallfåglarna skapas av skickliga svetsare i ett konstnärs-kooperativ i utkanten av Harare i Zimbabwe, i samarbete med danska Huset ved havet, ett litet Fair Trade-företag med medarbetare i Danmark och Zimbabwe. Social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet är grundläggande för hela produktionen. Arbetsvillkoren baseras på kriterierna för rättvis handel. Det betyder bland annat att hantverkarna får en rimlig lön och att inget barnarbete, ingen diskriminering eller korruption får förekomma.

Metallkonst av metallrester från Zimbabwe exporteras främst till Tyskland, Danmark, Sverige och Nederländerna.