Klotets Fair Trade-leverantörer

Specialbutik för Fair Trade

Som världsbutik är Klotet en specialbutik med en ovanligt hög andel rättvist producerade och handlade produkter. I princip är alla leverantörer för hantverksprodukter certifierade inom den globala Fair Trade-handeln. När det gäller matvaror så prioriterar vi samma certifiering. Av de Fairtrade-märkta matvarorna tar vi helst matvaror från mindre eller svenska leverantörer. Därför hittar du på Klotet nästan aldrig Fairtrade-matvaror som produceras för stora livsmedelskedjor, men du upptäcker alltid nya sorter och smakkombinationer bland våra choklad, kryddor och teer. Det är matvorar där kvalitet går före kvantitet. 

Många av Klotets leverantörer samarbetar direkt och regelbundet med producenterna. Det tar tid att skapa ett ömsesidigt förtroende. Respekt och transparens är viktiga och självklara ledord i den långsiktiga relationen mellan producentorganisationer i Afrika, Asien, Sydamerika och sydöstra Europa, och importpartner från västvärlden. På leverantörernas egna webbplatser finns många exempel med detaljerad information om producenter och produkter. 

Alfabetisk leverantörslista med kort info och länk till varje företag

Våra favoriter bland Fair Trade-leverantörerna

Det är företag som är medlem i World Fair Trade Organization (WFTO), som vi uppskattar allra mest som leverantörer. WFTO-certifieringen garanterar att hela företaget arbetar efter socialt och miljömässigt hållbara kriterier. För dessa företag kommer producenternas intressen och potential före den egna vinstmaximeringen. Tillsammans med de män och kvinnor som skapar hantverksprodukten eller odlar ingredienserna till matvaror, arbetar WFTO-företag för en mer rättvis fördelning av jordens ekonomiska resurser och för en mer rättvis värld.