Träleksaker och pussel till yngre barn

Klotet säljer leksaker i trä som yngre barn älskar: pussel, klossar, bilar, dragleksaker, bondgårdar med djur och människor, och stapelsorterare. De är färgglada och väcker lusten att leka. Många inspirerar till roliga lekar tillsammans med lekkamrater, andra passar bättre till ensamlek. Oftast förenas lekglädje med ett pedagogiskt syfte. Leksakerna uppfyller EU-standard, färgerna är giftfriaTräet kommer från hållbar skogsskötsel.  

De flesta leksakerna är handgjorda för Fair Trade i Sri Lanka, några även i Indien. I dessa hantverksgrupper har det traditionella trähantverket bevarats, inte minst tack vare rättvisa produktions- och handelsvillkor.

Miljövänliga leksaker i trä istället för plast

Gummiträ är ett naturmaterial som gärna används till leksaker. Träden som Klotets producenter på Sri Lanka använder, får på det viset ett nytt liv efter många år då man utvunnit gummi (latex) av dem. Trädavverkning, sågning och torkning görs av lokala företag som är miljöcertifierade. Återplanteringen säkerställs under kontrollerade former. 

Ett annat mycket lämpligt träslag är Albiziaträd. Dessa snabbt växande träd har varit vindskydd till teplantager innan de förvandlats till en räknesköldpadda eller traktor med släpp.

Rättvis leksaksproduktion

Våra leksaker tillverkas av företag son är Fair Trade-certifierade, exemeplvis:

Selective Designs och Gospel House Handicrafts

Både företag är medlemmar i World Fair Trade Organization (WFTO) och uppfyller WFTOs 10 principer för Fair Trade. Företagen är attraktiva arbetsgivare. De är mån om sina medarbetare. Goda löner, utvecklingsmöjligheter och en transparent organisation är dessutom viktiga förutsättningar för att producera dessa leksaker i hög kvalitet.

Lanka Kade 

Detta är en leksakstillverkare i Storbritannien, som har sitt ursprung på Sri Lanka. Företaget samarbetar med små producentgrupper och följer kriterierna för rättvis handel, även om det inte är lika omfattande certifierat som Selective Designs och Gospel House Handicrafts. Lanka Kade är godkänt som Fair Trade-leverantör av British Association for Fair Trade Shops and Suppliers (BAFTS).

Fairkraft Creations

Denna leksakstillverkare i Indien lever verkligen upp till sitt motto "ordinary people, extraordinary products". Leksakerna är gjorda av oleanderträ från hållbar skogsskötsel. Färgerna är helt ört/växtbaserade och utvinns av bl a gurkmeja, manjishta, indigo och limett. De blandas med en speciell naturharts enligt en gammal lackteknik.