Träleksaker & Pussel

Leksaker i trä till yngre barn

Klotet säljer träleksaker som yngre barn älskar: pussel, memory, klossar, bilar, dragleksaker, bondgårdar med djur och människor, stapelsorterare och äventyrsöar. De är roliga, färgglada och väcker lusten att leka. Många inspirerar till lekar tillsammans med lekkamrater, andra passar bättre till ensamlek. Oftast förenas lekglädje med ett pedagogiskt syfte.

Alla leksakerna är handgjorda för Fair Trade på Sri Lanka. Där har det traditionella trähantverket bevarats, inte minst tack vare rättvisa handelsvillkor.

Rättvis produktion

Våra leksaker tillverkas av tre företag:

Selective Designs och Gospel House Handicrafts

Både företag är medlemmar i World Fair Trade Organization (WFTO) och uppfyller WFTOs 10 principer för Fair Trade. Företagen är attraktiva arbetsgivare. De är mån om sina medarbetare. Goda löner, utvecklingsmöjligheter och en transparent organisation är dessutom viktiga förutsättningar för att producera dessa leksaker i hög kvalitet.

Lanka Kade 

Detta är en leksakstillverkare i Storbritannien, som har sitt ursprung på Sri Lanka. Företaget samarbetar med små producentgrupper och följer kriterierna för rättvis handel, även om det inte är lika omfattande certifierat som Selective Designs och Gospel House Handicrafts. Lanka Kade är godkänt som Fair Trade-leverantör av British Association for Fair Trade Shops and Suppliers (BAFTS).

Miljövänliga leksaker i trä istället för plast

Gummiträ är ett naturmaterial som gärna används till leksaker. Träden får på det viset ett nytt liv efter många år, då man utvunnit gummi (latex) av dem. Trädavverkning, sågning och torkning görs av lokala företag som är miljöcertifierade. Återplanteringen säkerställs under kontrollerade former. 

Ett annat mycket lämpligt träslag är Albiziaträd. Dessa snabbt växande träd har varit vindskydd till teplantager innan de förvandlats till en betongblandare eller fisk på hjul.