Halssmycken & Armband

Halssmycken & armband gjorda med omsorg

Klotets armband & halssmycken har skapats för hand under rättvisa förhållanden. De produceras i förhållandevis små serier och inom dessa är oftast inget hängsmycke eller armband exakt lik de andra. Hängsmyckens motiv är tidlöst vackra och ofta har de en djupare innebörd. vi är särskilt stolta över våra armband med Fairmined-certifierad gulddouble från Columbia, ett fantastiskt exempel på miljömässigt och socialt hållbar druvdrift.

Halssmycken och armband av taguanöt räddar regnskog 

Visste du det? När du köper våra smycken gjorda av taguanötter så bidrar du att bevara regnskog i Ecuador och Colombia. Taguanöt är nämligen frön från Taguapalmen som trivs endast i de tropiska regnskogarna. Frön torkar till stenhårda nötter och kallas därför även för stennöt. Nöten kan bearbetas och den elfenbenslikande färgen under det bruna skalet kan färgas. 

Förr var tagua i Europa ett billigare alternativ till det exklusiva elfenbenet, främst för att tillverka knappar. Nöten fick därför även namnet Vegetabilisk elfenben eller Fattigmans-elfenben. Med plastens intåg försvann intresset för taguanöt, men nu är tagua åter efterfrågat som material för smycken.