Jäskorg rund, liten, olackerat rottingrör

  • 142 SEK
i lager
Lagersaldo: 1

Kvar i lager: 1

En mindre, rund korg för jäsning av bröd. Brödet får ett fint spiralmönster när det gräddas. En jäskorg i rotting andas, dvs. den både ger fukt till brödet och tar fukt från brödet; jäsningen kan därmed lyckas perfekt. Korgen är olackerad och kan även användas som brödkorg.

Tips! Baka ditt eget bröd med jäskorgen, lägg tillbaka det färdiga brödet i korgen, täck över med en bakduk och och ge bort som present!  

Storlek: diameter: 20 cm, h: 8-9 cm. Denna storlek räcker till ett bröd på 600-800 g. Här kan du köpa en större modell av den runda jäskorgen.

Material: Rottingrör.

  • Ursprung: Bangladesh.
  • Producent/Importör: Fair Trade gruppen Danmark
  • Certifiering: Fair Trade.

Strö mjöl på jäskorgen innan du lägger i degen. När brödet har jäst färdigt, stjälper du det på en förvärmd bakplåt. Du skakar ut mjölresterna eller borstar ur korgen. 

Skötselråd

Smörj eller spraya korgen med neutral matolja innan den används första gången. Använd endast vatten om du verkligen behöva det för att rengöra jäskorgen och låt den torka ordentligt.

En till två gånger om året bör du rengöra din jäskorg noggrant. Ställ korgen i ugnen i 120-130°C . Först under ungefär en kvart med mycket ånga, sedan låter du korgen torka ordenligt innan du tar den ur ugnen. Smörj eller spraya korgen lätt med matolja.

Tillverkning

Innan korgen formas för hand har rotting kokats i vatten och koksalt för att skydda den från svamp- och skadedjursangrepp. Rottingen kommer från en lianliknande, slingrande palm, som kan bli upp till 50 m stor.