Jäskorg oval, olackerat rottingrör
- 205 SEK
Lagersaldo:
2
Kvar i lager: 2
Oval korg för jäsning av bröd. Brödet får ett fint spiralmönster när det gräddas. En jäskorg i rotting andas, dvs. den både ger fukt till brödet och tar fukt från brödet, jäsningen kan därmed lyckas perfekt. Korgen är olackerad.
Den här rottingkorgen räcker till ett stort bröd, drygt 1kg.
Lägg en bakduk av linne över degen, så att den kan jäsa ostört. Vi säljer tyvärr inga bakdukar, men du kanske har en liten kökshandduk av linne, ärvt eller köpt på återbruket, loppis eller i något av Sveriges kända linneväverier?
Storlek: ca. 29 x 20 x 8 cm.
Material: Rottingrör.
- Ursprung: Bangladesh.
- Producent/Importör: Fair Trade gruppen Danmark
- Certifiering: Fair Trade.
Skötselråd:
Smörj eller spraya korgen med neutral matolja innan den används första gången. Strö rikligt med mjöl på jäskorgen innan du lägger i degen. Du kan också lägga i en liten linneduk och strö mjöl över den så att ingen deg fastnar i själva korgen.
När brödet har jäst färdigt, stjälper du det på en förvärmd bakplåt. Du skakar ut mjölresterna eller borstar ur korgen. Använd bara lite vatten och endast om det verkligen behövs för att rengöra jäskorgen och låt korgen torka ordentligt i så fall.
En till två gånger om året bör du rengöra din jäskorg noggrant. Ställ korgen i ugnen i 120-130°C . Först under ungefär en kvart med mycket ånga, sedan låter du korgen torka ordenligt innan du tar den ur ugnen. Smörj eller spraya korgen lätt med matolja.
Tillverkning:
Innan korgen formas för hand har rotting kokats i vatten och koksalt för att skydda den från svamp- och skadedjursangrepp. Rottingen kommer från en lianliknande, slingrande palm, som kan bli upp till 50 m stor.
CORR the Jute Works marknadsför och exporterar hantverksprodukter från små producentgrupper i Bangladesh. Det är en non-profit organisation med bas i Dhaka. CORR är förkortningen för "Christian Organization for Relief and Rehabilitation". Organisationen grundades på 1970-talet för att ge kvinnor i den unga staten Bangladesh möjligheter att sälja sina hantverksprodukter som oftast var deras enda inkomstkälla.