Kaffe som är gott, Fairtrade & ekologiskt 

Redan tanken på en kopp gott kaffe ökar för många av oss känslan av välbehag.  Här kan du köpa våra mest populära kaffesorter: Snabbkaffe Africafe / Kagera och snabbkaffe Cafe Beneficio samt Cafe Beneficio som bryggmalet gourmetkaffe av det välrenommerade rosteriet Simon Levelt i Nederländerna. För dig som är sugen på fyllig kaffearom, men vill eller behöver undvika koffein har vi Café Benita, ett koffeinfritt snabbkaffe på Arabica-bönor.

Fairtrade-kaffe är inga billiga bönor med bittra konsekvenser

I Sverige, och några andra länder i västvärlden, har det så populära kaffedrickandet en bitter eftersmak. I livsmedelsbutikerna är just kaffe en lockvara som säljs till extremt låga priser. Säljstrategin är enkel: Billigt kaffe får oss kunder att återvända. Butikens förlust kompenseras mer än väl genom att vi samtidigt köper andra varor. I dagsläget, med en allmän, tydlig prishöjning för livsmedel, upplever vi de dyra kaffepriserna nästan som symboliska för inflationen. 

Fairtrade-kaffe säkerställer socialt och miljömässigt hållbår produktion

Det snedvridna kaffepriset gjorde också att vi som konsument har svårt att förstå, hur mycket arbete som krävs för att vi får njuta av en kopp gott kaffe. Dessutom spelar kaffe stor roll som börsnoterad råvara och är näst oljan den största exportvaran i världen.

Läs mer om den gåtfulla prissättningen för kaffe och vad Fairtrade-kaffe innbär i en artikel från september 2022, "Priset på kaffe historiskt högt - vad betyder det?"

Kaffe"En del kvicknar till och myser, andra darrar och ryser"

Vid Karolinska Institutet forskas en hel del om kaffets hälsosamma eller ohälsosamma effekter. I en artikel från 2017 "Nyfiken på kaffe" dras slutsatsen att man "inte hittat något bra skäl för att sluta sörpla". Men om du lider av sömnproblem bör du känna till att kroppen behöver 3-7 timmar för att hinna bryta ned åtminstone hälften av koffeinet. Med andra ord, när du dricker en eller två, tre kopp gott Fairtrade-kaffe eller annat kaffe, så påverkar hela dagens kaffekonsumtion koffeinhalten i din kropp på kvällen vid sängdags.