• Kagera är den ekologiska varianten av Africafe, ett populärt snabbkaffe eller instantkaffe från Tanzania.

Kaffe Kagera, ekologiskt snabbkaffe, 120g, Tanzania

106 SEK


Kvar i lager: 3

Bäst före augusti 2023.

Kagera är den ekologiska varianten av vårt populära snabbkaffe Africafe.  Nu är vi glada över att kunna erbjuda detta populära pulverkaffe som ekologiskt och i en miljövänlig förpackning. Kaffebönorna är oförändrat av sorten Arabica och Robusta. Pulverkaffeet framställs och spraytorkas i samma rosteri i Tanzania som bästsäljaren Africafe. 

Kilopriset för Kagera är just nu samma som för det icke-ekologiska Africafe (som säljs i 100g-förpackning). 

Innehåll: 120 g.

Rör ihop 1-2 tsk per en kopp med het, inte kokhett vatten. Tillsätt socker, mjölk eller grädde efter egen smak.

  • Ursprung: Tanzania.
  • Producent/Importör: Kagera Coop. Union (KCU) / El Puente Fairer Handel
  • Certifiering: Fairtrade, EU-ekologisk.

"Kagera" är namnet på sammanslutningen av lokala kaffekooperativ och därmed ett utmärkt varunamn, tycker vi. Redan på 1980-talet sålde Klotet pulverkaffe Kagera (i plåtburk och icke-ekologiskt).

Ekologiskt snabbkaffe från Tanzania

Till skillnad från Africafe odlas bönorna till Kagera ekologiskt. Odlarna tillhör Kagera Coop. Union (KCU). KCU har 40 anställda i Bukoba och är en sammanslutning av ca 120 lokala kaffekooperativ med sammanlagt mer än 50.000 medlemmar, det är småbönder i områdena Bukoba, Muleba och Missenyi i regionen Kagera. Varje medlems kaffeodling omfattar ungefär 300 kaffebuskar som står blandade med familjens övriga odlingar (bananer, majs, sötpotatis och kassava). Pulverkaffet framställs i fabriken på plats, vilket skapar viktiga arbets- och inkomstmöjligheter utanför jordbruket.

Än så länge används bara en mindre del av KCUs årliga skörd till ekologiskt snabbkaffe. Först när efterfrågan stiger kan även den ekologiska odlingen utökas.

Snabbkaffe, som också kallas för pulverkaffe eller instantkaffe, framställs som annat kaffe; bönorna tvättas, skalas, torkas, rostas och mals. Det som ska bli snabbkaffe bryggs sedan direkt och frys- eller spraytorkas efteråt. Båda sätten påverkar inte kaffepulvrets kvalitet, men spraytorkning är mycket energisnålare och miljövänligare än frystorkning.