Äkta ekologisk vaniljstång, Madagaskar
- 64 SEK
Lagersaldo:
3
Bäst före maj 2025.
Äkta, ekologisk Bourbon-vaniljstång från småodlare på Madagaskar. Utsökt kvalitet. Denna vanilj tillhör sorten ekologisk bourbonvanilj (Madagaskar-vanilj) som utmärker sig genom en rik vaniljarom. Att vaniljen är av utsökt kvalitet visar både längden på stången (19-20 cm, det är klart över 14 cm medelmått) och dess elastiska och läderartade konsistens. Vår vaniljstång väger kring 4,5 g.
Äkta bourbonvanilj används till kakor, smoothies, teer och exempelvis risgrynsgröt.
Innehåll: 1 vaniljstång, 19-20 cm lång, ca 4,5 g, i ett glasrör.
Vaniljstänger bör förvaras lufttätt och mörkt så att de bevarar sin kvalitet i flera månader utan att torka ut.
- Ursprung: Madagaskar.
- Importör: El Puente Fairer Handel.
- Certifiering: Fair Trade, EU-ekologisk.
Så kan du använda vaniljstången
Hela stången kan kokas och frigör då långsamt sin karakteristiska arom. Den kan användas flera gånger om den efter användningen försiktigt tvättas med vatten och sedan torkas.
Dela vaniljstången i mindre bitar, skrapa ut och förvara allt i en burk med strösocker. Skaka om då och då. Efter ett par veckor har du äkta vaniljsocker!
Vanilj löser sig lätt i varm mjölk. För att få mycket smak kan du därför värma vaniljstången och skrapet i mjölken. Låt dra en timme eller upp till ett dygn i kylen. Sen kan du använda mjölken exempelvis i en degvätska eller till annan smaksättning.
Vaniljstänger behöver flera månader tills de vuxit färdigt. Sedan tar en behandling vid som kräver tid och omsorgsfullt handarbete tills den karakteristiska aromen har utvecklats: De fortfarande gröna och smaklösa stängerna doppas i hett vatten och torkas, fermenteras, torkas i solen i omgångar, får regelbunden massage ... Äkta vanilj tillhör världens dyraste kryddor.