Örsmycke, örstickor Tagua turkos, nickelfri

  • 168 SEK

Tyvärr tillfälligt slut :( 

Kvar i lager: 0 

Örsmycket består av en tunn bit polerad och turkos färgad taguanöt. En enkel och elegant örsticka, där den turkosa färgen är något genomskinlig så att taguanötens strukturer kan anas.

Storlek: ø ca 1,2 cm

Material: Taguanöt, nickelfritt stål, bakstycke silikon

Örsmycken säljs parvis.

  • Ursprung: Colombia
  • Producent/Importör: Sapia Fair Trading / Contigo Fairtrade.
  • Certifiering: Fair Trade.

Den tyska importören Contigo Fairtrade samarbetar sedan 2002 med det colombianska företaget Sapia Fair Trading som exporterar produkter från små smyckesverkstäder i Bogotá. 

Tagua - en användbar stennöt från regnskogen

Tagua kallas även för stennöt, växt-elfenben eller vegetabilisk elfenben. Tasguapalmen växer vilt och för att trivas behöver palmerna de tropiska regnskogarna i Syd och Centralamerika. Från 1800-talet och framåt till mitten av 1900-talet var tagua i Europa ett billigare alternativ till elfenben, främst för att göra knappar. Nöten fick därför även namnet, Fattigmanselfenben eller vegetabilisk elfenben. 

En taguafrukt består av flera nötter/frön, vanligtvis 3-5 cm stora, som är mer eller mindre ovala. Frukterna är fyllda med en geléartad cellulosasubstans. När de mognar och har fallit till marken, tar det mer än ett år för gelemassan att stelna och nötterna bli riktigt hårda. Först då kan man bearbeta nötterna.