• Halssmycke mandala i gulddouble mot blå taguaskiva. Fairmined guld, tagua från skyddad  regnskog. Fair Trade.
  • Halssmycke Mandala i gulddouble med blå taguaskiva. Fairmined Guld, tafua från skyddad regnskog. Fair Trade. På bilden hela halskedjan.
  • Halssmycke Mandala i gulddouble. Fairmined Guld, tagua från skyddad regnskog. Fair Trade. På bilden halskedjans slutstycke.

Halssmycke Gulddouble med blå tagua

355 SEK


Kvar i lager: 1 

Ett fint halssmycke som består av mandalasymbolen i gulddouble 24 karat och en större rund skiva av blåfärgad taguanöt. Guld, som är certifierad Fairmined, och taguanöt från regnskogen är en extra skön kombination för ett vackert hängsmycke som detta.  

Material: Gulddouble (mässing) med fairmined guld, taguanöt, halskedja av nickelfri mässing 

Storlek: Mandala ca ø 1,5 cm, tagua ø 2 cm. Halskedjan 45 cm, kan förlängas till max 50 cm.

  • Ursprung: Colombia.
  • Producent/Importör: Sapia Fair Trading / Contigo Fairtrade.
  • Certifiering: Fair Trade

Den tyska importören Contigo Fairtrade samarbetar sedan 2002 med det colombianska företaget Sapia Fair Trading som exporterar produkter från små smyckesverkstäder i Bogotá. 

Fairmined - Guld att  vara stolt över

Smycket är av Fairmined-certifierat guld. Det betyder att guldet har utvunnits i små gruvor som ägs av kooperativ eller småföretag, i det här fallet i västra Colombia. Inget slavarbete eller barnarbete förekommer. Gruvarbetarna lever samtidigt som jordbrukare, deras familjer odlar kaffe, kakao, cassava, majs och bönor. Detta är en förutsättning för ansvarsfull gruvdrift. 

Tagua - en användbar stennöt från regnskogen

Tagua kallas även för stennöt eller växt-elfenben. Tasguapalmen växer vilt och för att trivas behöver palmerna de tropiska regnskogarna i Syd och Centralamerika. Från 1800-talet och framåt till mitten av 1900-talet var tagua i Europa ett billigare alternativ till elfenben, främst för att göra knappar. Nöten fick därför även namnet, Fattigmanselfenben eller vegetabilisk elfenben. 

En taguafrukt består av flera nötter/frön, vanligtvis 3-5 cm stora, som är mer eller mindre ovala. Frukterna är fyllda med en geléartad cellulosasubstans. När de mognar och har fallit till marken, tar det mer än ett år för gelemassan att stelna och nötterna blir riktigt hårda. Först då kan man bearbeta nötterna.