• Halssmycke, hängsmycke fairmined Gulddouble med grön taguanöt. Fair Trade från Colombia.
  • Halssmycke, hängsmycke fairmined Gulddouble med grön tagua. Fair Trade från Colombia. Bild visar hela halssmycket.
  • Halssmycke, hängsmycke fairmined Gulddouble med grön tagua. Fair Trade från Colombia. Bild visar kedjans slutstycke.

Halssmycke Gulddouble med grön tagua

Tyvärr tillfälligt slut i lager. 


Kvar i lager: 0 

Ett fint halssmycke som består av en ring i gulddouble 24 karat och en mindre rund skiva av grönfärgad taguanöt. Guld, som är certifierad Fairmined, och taguanöt från regnskogen är en skön kombination för ett hängsmycket.  

Material: Gulddouble (mässing) med fairmined guld, taguanöt, halskedja av nickelfri mässing 

Storlek: Guldring ca ø 2 cm, tagua ø 1,2 cm. Halskedjan 45 cm, kan förlängas till max 50 cm.

  • Ursprung: Colombia.
  • Producent/Importör: Sapia Fair Trading / Contigo Fairtrade.
  • Certifiering: Fair Trade

Den tyska importören Contigo Fairtrade samarbetar sedan 2002 med det colombianska företaget Sapia Fair Trading som exporterar produkter från små smyckesverkstäder i Bogotá. 

Fairmined - Guld att  vara stolt över

Smycket är av Fairmined-certifierat guld. Det betyder att guldet har utvunnits i små gruvor som ägs av kooperativ eller småföretag, i det här fallet i västra Colombia. Inget slavarbete eller barnarbete förekommer. Gruvarbetarna lever samtidigt som jordbrukare, deras familjer odlar kaffee, kakao, cassava, majs och bönor. Detta är en förutsättning för ansvarsfull gruvdrift. 

Tagua - en användbar stennöt från regnskogen

Tagua kallas även för stennöt eller växt-elfenben. Tasguapalmen växer vilt och för att trivas behöver palmerna de tropiska regnskogarna i Syd och Centralamerika. Från 1800-talet och framåt till mitten av 1900-talet var tagua i Europa ett billigare alternativ till elfenben, främst för att göra knappar. Nöten fick därför även namnet, Fattigmanselfenben eller vegetabilisk elfenben. 

En taguafrukt består av flera nötter/frön, vanligtvis 3-5 cm stora, som är mer eller mindre ovala. Frukterna är fyllda med en geléartad cellulosasubstans. När de mognar och har fallit till marken, tar det mer än ett år för gelemassan att stelna och nötterna blir riktigt hårda. Först då kan man bearbeta nötterna.