JULKALENDER

En stillsam stund

Klotet har flera alternativa julkalendrar att välja bland. En liten bit god choklad eller en kopp välsmakande te varje dag i advent passar utmärkt. Inte bara för barn - ge bort en adventskalender inom familjen, till en vän eller kollega!

Visste du detta om julkalendern i Sverige?

Adventskalendern som papperskalender har funnits i Sverige sedan 1930-talet, den introducerades av Sveriges flickors scoutförbund. Sveriges radio har sedan 1957 en julkalender för barn, i år kan vi lyssna till "Tonje i Glimmerdalen". Berättelsen bygger på den prisbelönta barnboken "Tonje och det hemliga brevet" av den norska författaren Maria Parr. Sveriges television började med julkalendern 1960 och sedan dess har de magiska berättelserna ofta engagerat hela familjen. Julkalendern 2018 i SVT är "Storm på Lugna gatan".

Varför firar vi advent?  

Adventsfirandet är från början en kyrklig tradition. Den kristna kyrkan har sitt eget kyrkoår som inleds den första advent. De bibeltexter som läses fram till jul berättar om olika händelser i Jesu liv. Advent härleds från latinska adventus vilket betyder "ankomst". Det syftar på Jesu födelse, adventus domini, Herrens ankomst. Fortfarande är söndagen den första advent en dag då många, som annars inte brukar gå i kyrkan, deltar i gudstjänsten .