Brevkort m kuvert, Livets träd, loktapapper

  • 52 SEK

Tyvärr tillfälligt slut :( 

Kvar i lager: 0

Dubbelt brevkort, handgjort. Ett gratulationskort av kraftigt loktapapper. På framsidan är ett tunnt grönt loktapapper fastlimmat, på detta ett ljust loktpapper med det påtryckta motivet Livets träd. Trädet är dekorerat med röda fåglar och hjärtan i olika storlekar. Fåglarna återkommer inuti, sittande på ett snöre. Kortet är riktigt fint som gratulationskort, med eller utan present.

Kuvert av loktapapper medföljer.

Storlek: ca 11,5 x 17 cm

Material: Loktapapper, handgjort av ansvarsfullt skördad bark från loktaväxten. 

Lokta (Daphne Papyracea), en buske som tillhör tibastsläktet, växer i Nepals nordöstliga distrikt. Barken har ett ovanligt långtrådigt innerskikt som gör papperet extra tåligt och följsamt. Det är en skön känsla att hålla loktapapper i handen. 


Papperstillverkningen i Nepal

I Nepal har papperstillverkningen av Loktabark en tusenårig tradition. Tillverkningen sysselsätter framförallt kvinnor. Det är en traditionell hantverkskonst, som moderniseras varsamt för att vara så miljövänlig som möjligt. Merparten av de handgjorda produkterna exporteras idag som kort, kuvert, presentpapper, girlanger eller notisböcker. Pappret  av lokta är också känt som Himalayapapper.

Företaget DHAKWA i Kathmandu samarbetar med flera tyska importörer enligt principerna för rättvis handel. Detta garanterar att barken skördas på rätt sätt, så att återväxten sker.


Presentpapper av handgjort loktapapper, Nepal. Foto: Contigo Fairtrade