Chokladdoppade jordnötter

37 kr

Världens första godis av i choklad doppade jordnötter som är både ekologiskt och rättvist handlat! Bakom ett tunt, färgglatt sockerlager döljer sig jordnötternas krispiga smak, omsluten av god mjölkchoklad. 

De kulörta färgerna framställs endast av naturliga frukt- och växtextrakter.

Vikt: 150 g.

Ingredienser: Mjölkchoklad°* (49 %) (rörsocker°*, kakaosmör°* , helmjölkspulver*, kakaomassa°*, emulgeringsmedel sojalecitin*), rörsocker°*, jordnötter°* ( 21 %) , risstärkelse*, färgämne (koncentrat av spirulina, morot*, äpple*, safflor (färgtistel), rättikor/rädisa*, svarta vinbär*, pumpa*),  förtjockningsmedel: gummi arabicum*, klumpförebyggande medel/belägningsmedel: bivax och karnaubavax,  vaniljextrakt*.

* = Från ekologisk odling.
° = Fairtrade, andelen Fairtrade totalt : 96 %.
Utan GMO (genetiskt modifierade organismer).
Kan innehålla spår av andra nötter.

Förvaras torrt och svalt.

Ursprung: Indonesien (jordnötter).

Producent: PMA (Indonesien, jordnötter), Conacado (Dominikanska republik, kakao), Manduvira (Paraguay, rörsocker). 

Certifiering: Fair Trade, EU-ekologisk

Klotet får detta godis genom den tyska leverantören El Puente, som är medlem i WFTO. Produktionen sker i Tyskland. El Puente importerar de ekologiskt och enligt Fair Trade-kriterierna odlade huvudingredienserna: jordnötter kommer från Indonesien, kakao från Dominikanska republiken och rörsocker från Paraguay.

en handfull fina jordnötter från Indonesien. Foto El Puente fair trade

Jordnötter:
Organisationen PMA säkerställer att mer än 2000 småbönder, fördelade över hela Indonesien, kan odla och exportera sina jordnötter i överensstämmelse med de 10 kriterierna för Fair Trade. Odlingen sker traditionellt i blandodling med andra jordbruksprodukter. Jordnötterna torkas omsorgsfullt i solen. Eftersom transporten i Indonesien oftast är besvärlig, tar PMA ansvar för transporten till samlingsstället, där även kvalitén kontrolleras. PMA vidareutbildar bönderna i ekologisk odling och hjälper dem att anpassa torkmetoden så att nötterna bibehåller sin fina kvalitet under den långa transporten med båt till Tyskland.

Kakao:
Kooperativet Conacado i Dominikanska republiken är en sammanslutning av små kakaoodlare. Var och en av dem äger inte mer än 1- 5 ha. Kakaoträden växer tillsammans med apelsiner, mango, bananer, bönor och maniok (kassawa), dessa odlas för eget behov. Denna växtblandning är ett utmärkt exempel för småskaligt hållbart jordbruk. Varken kemikalier eller gödsel behövs. Dessutom ger de större växterna skugga åt de mindre. 

Rörsocker:
Det ekologiska rörsockret produceras av småbönder i Paraguay. I en fabrik utvinns sockersaften, den renas och kristalliseras. Med överskottet från Fair Trade-inkomsten förbättras medicinsk vård, tillgången till rent vatten och genomförs liknande sociala förbättringar i byarna.