Älg, Elgur, stor, röd med mönster, täljsten

  • 178 SEK

Tyvärr tillfälligt slut :( 

Kvar i lager: 0

Älgen Elgur är färgad med en kraftigt röd färg och har ett fint mönster, som på bilden. Bland alla våra täljstendjur är denna imponerande älg den absolut största. Med ca 900 g (0,9 kg) är den även vårt tyngsta täljstensexemplar.
Även denna majestätiska älg är en symbol för skogens konung och  kan vara en tröst för den som missade i älgjakten.

Varje täljstensfigur är unik, små avvikelser i storlek, form eller färg kan förekomma. Älgen här är målad i en transparent klarröd färg. Ibland syns därför naturliga små mörka streck eller prickar.

Se här Elgurs lillebror med liknande mönster, men bara hälften så hög.

Storlek: 15-16 cm
Vikt: ca 870 g

Material: Täljsten

  • Ursprung: Kenya.
  • Producent/Importör: Kisii Self Help Group / InterArt Tyskland
  • Certifiering: Fair Trade.

Fair Trade gör skillnad

Täljstensfigurerna görs i Tabaka, ett centrum för tillverkning av täljstensprodukter. Stenen bryts och delas i mindre bitar. Därefter bearbetas den noggrant och tålmodigt för hand: den täljs, slipas i vatten med sandpapper, graveras, färgas och poleras till slut. Kisii-täljsten är mycket speciell. Den är kompakt och tung, men ändå mjuk och nästan spröd. Den färdiga produkten utstrålar en speciell glans.

Kisii Self Help Group är en bland många duktiga och skickliga grupper som tillverkar föremål av regionens berömda täljsten. Fair Trade-partnern InterArt i Tyskland garanterar en kontinuerlig och säker inkomst. Livet blir bättre för medlemmarna i Kisii Self Help Group. 


KIsii Self Help Group Tabaka, Kenya. Fair Trade Interart


Långt ifrån alla täljstensarbetare har goda arbetsförhållanden. Här är en tidningsartikel som uppmärksammar situationen i Tabaka (maj 2019):
"Soapstone carvers live a hard life crafting 'white gold'"