Kalebasskopp till mate, matekopp med bombilla

  • 189 SEK

Tyvärr tillfälligt slut :( 

Kvar i lager:  0

Kalebasskopp till mate-te.  Detta är en liten kalebass-kopp, välgjord och med ganska tjocka väggar, som håller mate varmt.
OBS! Denna typ av matekopp eller mate-kalebass utgår ur vårt sortiment. Den säljs endast tillsammans med bombillan som på bilden.

En bombilla silar teet när man dricker det. Detta sugrör är av nickelfri metall, det är stabil och lätt böjd för att bekvämare kunna suga upp teet. Silen i nedre ändan kan enkelt skruvas loss för rengöring.
Här kan du köpa Erva mate.

Storlek: Höjd 9-10 cm, öppningen ø 4 cm. 

Material: kalebass (en frukt som liknar en liten pumpa).

  • Ursprung: Peru.
  • Producent/Importör: CIAP (Central Interregional de Artesanos del Perú) / EZA Fairer Handel Österrike
  • Certifiering: Fair Trade.

Innan du börjar använda din kalebass:

Fyll kalebassen med ett par matskedar mate.
Häll på varmt vatten.
Låt stå ett dygn.
Häll bort innehållet, skölj ur kalebassen och skrapa försiktigt insidan med en sked så att allt löst lossnar helt.
Skölj ur kalebassen igen med hett vatten.
Gör om det hela en gång.
Nu är kalebassen klar för användning! Teets smakämnen har trängt in i kalebassens väggar. Med varje användning framträder teets arom ännu tydligare.
Kalebassen suger upp lite vatten och kan därför ändra färg en aning. Det kan också förekomma lite läckage alldeles i början. 

Ta väl hand om din kalebass!

Skölj kalebassen noga med vatten utan diskmedel och låt den torka ordentligt. Förvara den sedan torrt. Kalebassen håller mycket länge men den kan få sprickor om du tappar den eller häller på för hett vatten.

Mer om mate-kalebass

Ordet mati i Quechua-indianernas språk betyder 'urgröpt kalebass'. Kalebasserna är handgjorda och form, storlek och färg skiftar. De kan vara dekorerade med inbrända mönster. En klassisk mate-kalebass har ofta en metallring runt öppningen. Klotets kalebasser kommer från Rumi Wasi, ett Fair Trade-kooperativ i norra Argentina.