Taguanöt, tre stennötter, elfenben från regnskogen

  • 183 SEK
i lager
Lagersaldo: 2

De tre taguanötterna är slipade och polerade, klara att använda för att skapa smycken eller andra dekorativa föremål. Nötterna är mycket hårda, men kan bearbetas, dvs täljas, snidas, poleras och färgas. De kan bli vackra smycken, figurer, nyckelringar eller andra små originella prydnadsföremål. Materialet och formen passar även utmärkt för scrimshaw (nålgravyr).

Bilden visar exempel på form och mönster.

Storlek:  ca 4 cm 

Material: Taguanöt.

  • Ursprung: Colombia
  • Importör: Globo Fair Trade Partner
  • Certifiering: Fair Trade.

Tagua - en användbar stennöt från regnskogen

Tagua kallas även för stennöt, växt-elfenben eller vegetabilisk elfenben. Tasguapalmen växer vilt och för att trivas behöver palmerna de tropiska regnskogarna i Syd och Centralamerika. Från 1800-talet och framåt till mitten av 1900-talet var tagua i Europa ett billigare alternativ till elfenben, främst för att göra knappar. Nöten fick därför även namnet, Fattigmanselfenben eller vegetabilisk elfenben. 

En taguafrukt består av flera nötter/frön, vanligtvis 3-5 cm stora, som är mer eller mindre ovala. Frukterna är fyllda med en geléartad cellulosasubstans. När de mognar och har fallit till marken, tar det mer än ett år för gelemassan att stelna och nötterna bli riktigt hårda. Först då kan man bearbeta nötterna.