• Kagera är den ekologiska varianten av Africafe, ett populärt snabbkaffe eller instantkaffe från Tanzania. Spraytorkat.

Kaffe Kagera, ekologiskt spraytorkat snabbkaffe, 150g, Tanzania

Tyvärr tillfälligt slut i lager :( 


Kvar i lager: 0

Bäst före juni 2024.

Det ekologiska snabbkaffet Kagera är ett spraytorkat pulverkaffe från Tanzania, i miljövänlig förpackning. Kaffebönorna är av sorten arabica och robusta. Kagera är mellanrost (medium-strong body). 

Pulverkaffe/instantkaffe är mycket praktiskt när du blir kaffesugen. Den enkla tillberedningen uppskattas både i hemmet och kanske ännu mer på jobbet. När du vill vara ute i naturen behövs inga stora förberedelser, ta med en termos med varmt vatten och en liten burk med snabbkaffe. 

Kaffet blir perfekt när du vet hur du vill avnjuta det. Se våra enkla tips nedan hur ditt pulverkaffe kan bli ännu godare.

Innehåll: 150 g. Blandning av arabica och robusta.
Kilopriset för 150g Kagera är detsamma som för det icke-ekologiska Africafe (100g-förpackning). Andelen Robusta och Arabica är densamma i båda.

  • Ursprung: Tanzania.
  • Producent/Importör: Kagera Coop. Union (KCU) / El Puente Fairer Handel
  • Certifiering: Fairtrade, EU-ekologisk.

Ekologiskt och rättvist snabbkaffe från Tanzania

Fair Trade-kaffeproducenten Kagera Cooperative Union (KCU) är en sammanslutning av ca 130 lokala kaffekooperativ med sammanlagt mer än 50.000 småodlare i regionen Kagera, Tanzania. Varje kaffeodling omfattar ungefär 300 kaffebuskar, dessa står blandade med familjernas övriga odlingar (bananer, majs, sötpotatis och kassava). Ungefär 50 kooperativ har redan omställt till ekologisk odling. Men det behövs större efterfrågan från oss konsumenter för att ännu fler ska kunna börja odla ekologiskt.

Snabbkaffet framställs i staden Bukoba i Tanzanias enda fabrik för snabbkaffe, Tanica PLT. Därmed säkras viktiga arbetsplatser utanför jordbrukssektorn.

Så framställs Kagera snabbkaffe (pulverkaffe, instantkaffe)

Bönorna är naturligt processade (bärtorkade), dvs kaffebären rensas och torkas på speciella torkningsytor. Under 2-6 veckor vänds bären regelbundet för att lufta och förhindra skadeangrepp. Samtidigt börjar fermenteringen. Till slut skalas det torra fruktköttet bort från bönorna.

Denna torkningsmetod ger ett smakrikare kaffe än andra metoder. Den slösar inte på vatten och kräver mindre utrustning, men är arbetsintensiv och tidskrävande.

De gröna kaffebönorna, rostas, mals och löses upp i vatten under högt tryck. Ett trögflytande kaffekoncentrat bildas, som spraytorkas till färdigt pulver. Spraytorkning är en mycket energisnål och miljövänlig metod jämfört med vanlig frystorkning. 

Pulverkaffet Kagera framställs i samma kaffefabrik i Tanzania som Klotets bästsäljare Africafe. 

Gör ditt snabbkaffe ännu godare!

  • 1-2 tsk pulverkaffe per kopp rekommenderas. Prova dig fram till önskad styrka!
  • Blanda med en skvätt kallt vatten strax innan du tillsätter varmt vatten.
  • Tillsätt lite rörsocker eller honung.
  • Prova med grädde eller mjölk. Det ger en krämigare konsistens.
  • Blanda med kakaopulver.
  • Gör en sommardryck genom att hälla ditt kaffe i ett glas fyllt med is. Toppa med en skvätt mjölk eller vispad grädde.

Ännu fler tips kan du hämta här: 17 smarta sätt att få snabbkaffe att smaka gott