Kalamkari halsduk Elefanter, kvadratisk

  • 135 SEK
i lager
Lagersaldo: 1

Denna Kalamkari-halsduk i bomull, storlek 55x55cm, är mycket behaglig att bära runt halsen. Färgerna är dämpade och bleknar inte. Runt kanterna är indiska elefanter. 

Mönstret framställs med blocktrycksteknik och enbart färger från växter (exempelvis spannmål) och mineraler används. Blocktryckstekniken är ett handarbete som kräver stor skicklighet och erfarenhet. På den här halsduken har den röda färgen på några få ställen kommit utanför mönstret, vilket dock inte stör helhetsintrycket eller är iögonfallande. Priset  därför något nedsatt. 

Storlek: 55 x 55 cm

Material: Bomull

Tvättråd: Handtvätt rekommenderas. Tvättas separat i 30° med milt tvättmedel.
Använd inte fläckborttagningsmedel.

Se liknande Kalamkari-halsdukar i andra färger och mönster.

  • Ursprung: Indien.
  • Producent/importör: Der Lindwurm Fairer Handel, Tyskland
  • Certifiering: Fair Trade.


Kalamkari-accessoarer, en tradition som bevaras och förnyas med  Fair Trade

Namnet Kalamkari betyder "att teckna med penna" och härstammar från Indien och Persien. I början målades mönstren mödosamt och skickligt för hand på tyget, men sedan länge görs det med hjälp av blocktryck. Det krävs ändå många arbetsmoment, upp till ett tjugotal, för att färdigställa tyget. 

Kalamkari-tyger var traditionellt avsedda för livet i palats och kloster och tillverkades förr endast i speciella verkstäder. Den här halsduken görs i en liten verkstad som förs i tredje generation.