Saffran, Sargol, ekologisk

52 kr


Ekologisk saffran, hela pistiller med märken. Sargol, dvs. bästa kvalitet i smak och en intensiv doft; strån är långa och bara de allra rödaste och mest smakrika har tagits med.
Klotets saffran är dessutom Fair Trade, dvs. vi känner till vilka som har utfört det mödosamma handarbetet och vi är säkra på att dessa kvinnor har fått rättvist betalt. Förpackningsarbetet görs också av kooperativet, vilket ger både extra arbetstillfällen och en större andel i försäljningspriset.

Vikt: 0,5 g.

Ingrediens: 100 % äkta saffran av sargol-kvalitet. 

Ursprung: Afghanistan.

Producent: Ghoryan Women's Saffron Association.

Certifiering: Fair Trade, ekologisk (utan användning av kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel).

Kvar i lager: 1 

Saffran passar till mycket mer än bara lussebullar och pannkaka. Med sin varma, kryddigt söta smak och doft förfinar saffran fisksoppa, kycklingsrätter, risotto, mustig tomatsås eller risgrynsgröt. Den passar ihop med honung eller morötter.
Gott och värmande så här års är saffranste (kashmirte; koka upp vatten, stött kardemumma, saffran och honung) eller varm äppelmust med saffran.
Varm mjölk med saffran och honung är en rogivande kvällsdryck. 

Tips:
Förvaras lufttätt (saffran drar lätt till sig andra kryddors dofter), svalt och mörkt samt oåtkomligt för barn. 
Matlagning: Krossa saffranstrån med mortel, ev med hjälp av lite socker, för att få mer smak. Det blir även mer smak om den får dra i vätska en halvtimme innan den tillsätts. 

Saffranskörden i Afghanistan. Blommorna mödosamt och omsorgsfullt plockas för hand

 

en handfull vackra saffranblommor


Saffran istället för opium - där saffrans krokusblommor lyser finns det hopp.
Provinsen Herat i västra Afghanistan är ökänd för sina gigantiska odlingar av opiumvallmo, som är en väsentlig del i den illegala droghandeln, i korruption och krig. Saffrans vackra lila krokusblommor har blivit ett alternativ och framtidshopp för invånarna. För kvinnorna Ghoryan Women's Saffron Association är saffranodling inte bara en välkommen sysselsättning utan även en inkomstkälla som ger större möjlighet att själv bestämma över sitt liv.