Mascobado socker, oraffinerat, ekologiskt
- 68 SEK
Lagersaldo:
4
Bäst före juli 2025.
Mascobado-rörsocker (och annat socker i fast form) behöver INTE märkas med ett Bästföre-datum, enligt EU-förordningen nr 1169/2011. Se längs ner.
Mascobado (Muscovado) råsocker från sockerrör är oraffinerat. Det är ett smakrikt och lätt kryddigt smakande socker. Jämfört med vitt socker är Mascobado mindre sött och rikare på vitamin B och innehåller fler mineraler.
Oraffinerat socker bildar mer ojämna och större kristaller än industriellt framställt socker. Mascobado-sockret har en något fastare konsistens, vilket är ett tecken på kvalitet. Därför behöver det lite mer tid för att lösas upp.
Sockret passar utmärkt till matlagning och bakning, i desserter, att strö över frukostfilen och att söta te.
Ingredienser: Rårörsocker.
Vikt: 500 g.
Tips: Öppnad påse bör förvaras i lufttät burk, för att undvika att sockret blir hårt.
Pröva gärna ett ljust oraffinerat rårörsocker från Paraguay eller detta ekologiska fullrörsocker från Ecuador.
- Ursprung: Filippinerna.
- Producenter/Importör: Panay Fair Trade Center, Alter Trade Cooperation / North & South Fair Trade.
- Certifierad Fair Trade, EU-ekologisk
Så framställs Mascobado-socker
Råsockret från sockerrör framställs på ett sedan generationer beprövat sätt: Saft pressas ur sockerrör och får torka under omrörning i solen eller under försiktig uppvärmning. Eftersom saften inte kokas bevaras alla smakämnen från sockerrören. Producenterna är sockerbönder från två olika organisationer med småbönder på Filippinerna. Dels från Alter Trade Cooperation (ATC) på ön Negros och dels från Panay Fair Trade Center på ön Panay.
Mascobado råsocker förpackas på plats i organisationernas egna fabriker på Negros och Panay. Detta ger extra arbetstillfällen och en ökad andel i försäljningspriset.
Socker som inte behöver datummärkning
Ibland finns det ett Bäst före datum på Mascobadosocker-förpackningarna. Detta är helt onödigt enligt EU:s regelverk.
"... Om inte annat följer av unionsbestämmelser som föreskriver andra typer av datummärkning, ska uppgift om datum för minsta hållbarhet inte krävas för .... socker i fast form, ..." (Källa: Europaparlamentets och Rådets Förordning (EU) nr 1169/2011, Bilaga X, Datum för minsta hållbarhet, sista förbrukningsdag och nedfrysningsdatum).
Hur bör sockret lagras?
Viktigt är att sockerpåsen förvaras torrt. Sockret från en öppen påse bör hällas över i en lufttät burk/behållare, detta är det bästa skyddet mot fukt och insekter. Då finns inte heller någon risk att sockret smittas av lukter från andra livsmedel.